Circulatiepomp
Wat is een circulatiepomp?
Een circulatiepomp wordt ook wel vloerverwarming circulatiepomp, circulatiepomp centrale vloerverwarming of cv circulatiepomp genoemd. De circulatiepomp is het hart van het (vloer)verwarmingssysteem en zorgt ervoor dat tapwater door de vloerverwarmingsbuizen gestuwd wordt en dat de juiste hoeveelheid warm water naar de gewenste plek gevoerd wordt.
Hoe werkt een circulatiepomp
De UPM3 circulatiepomp van Grundfos zorgt ervoor dat te warm water vanuit het primaire systeem wordt vermengd met afgekoeld water uit de vloerverwarming om zo tot de juiste mengtemperatuur te komen. Een keerklep voorkomt dat warm water vanuit het primaire systeem direct in de retour terecht kan komen. Het water uit het primaire systeem wordt direct in het secundaire systeem gebruikt voor het verwarmen van de ruimten door middel van de verschillende groepen. Het water dat door de warmtebron aan deze verdeler wordt aangeleverd mag maximaal 90 graden Celsius zijn. De maximale werkdruk is 6 Bar.
De temperatuur bij een mengverdeler wordt bepaald door de vooraf ingestelde temperatuur op het thermostatisch regelventiel. Het unieke is dat de UPM3 pomp vanuit haar eigen interne regeling kan moduleren op contant drukverschil, maar optimaal functioneert als deze direct vanuit de WTH UMR2 regeling wordt aangestuurd waardoor het systeem slimmer en energiezuiniger is.
De WTH UMR2 regeling is als enige verkrijgbare regeling voorzien van een pomp en ventiel kick. Als de vloerverwarmingsinstallatie 24 uur niet actief is geweest, dan worden 1x per 24 uur automatisch alle kleppen open gestuurd en de pomp geactiveerd. Dit voorkomt vast zitten van de kranen en vast zitten van de circulatiepomp.
De UPM3 circulatiepomp van Grundfos is een energiezuinige A-label pomp die voldoet aan de Europese richtlijn voor de EuP voor 2015.
Specificaties
Productcategorie
Beschikbaarheid
Productspecificaties
De Grundfos UMP3 circulatiepomp is er in twee versies, de 25-70, met een 1" aansluiting en een opvoerhoogte van 7m en de 25-70, en met een 1,5" aansluiting en een opvoerhoogte van 7m. De pompen zijn uitgevoerd met een 130 mm huis, voor toepassing in onze modulaire verdelers. Voor het vervangen van een pomp met een 180mm aansluiting is een pas-stuk (artikelnummer J1061) beschikbaar in combinatie met de 130mm pomp.
Eigenschappen en functies
Wanneer pas je een circulatiepomp toe?
Bij een hoog temperatuur (HT) verdeler mag de primaire aanvoertemperatuur hoger zijn dan 50°C. De secundaire temperatuur van de vloerverwarmingsleidingen die mag worden geleverd is maximaal 50°C. De hoge temperatuur verdeler is een mengverdeler, hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een circulatiepomp.
Wanneer pas je een toerengeregelde circulatiepomp toe?
Als je meer dan 60% van de groepen op een verdeler na regelt, dan dien je een toerengeregelde circulatiepomp toe te passen.
Tip om energie besparen met een UPM3 circulatiepomp
Door toepassing van een universele modulaire regeling UMR2 kunt u een aanzienlijk besparing realiseren op het energieverbruik en de levensduur van de circulatiepomp. Door de ingebouwde ventielkick, die de circulatiepomp alleen start als er warmtevraag is, kan een aanzienlijke besparing op de energiekosten gerealiseerd worden. Daarnaast zorgt de ventielkick in de UMR2 voor minder storingen en onderhoud, doordat de circulatiepomp minder vaak blokkeert wat weer een positieve invloed heeft op de levensduur van de circulatiepomp.
Circulatiepomp vloerverwarming prijs
WTH heeft meerdere circulatiepompen en hybride pompen in het assortiment. Wilt u weten wat een circulatiepomp kost of wanneer je welke pomp toepast? Neem contact op met WTH voor advies en actuele prijzen. www.wth.nl/handel
MEESTE GESTELDE VRAGEN
Hoe kan ik de circulatiepomp instellen?
Wat moet ik doen als de vloerverwarming niet werkt omdat de pomp vastzit?