In elke ruimte een thermostaat, toch geen comfort? Lees hier de oplossing
Heeft u vloerverwarming in huis, op kantoor of op school en lukt het niet om ruimtes afzonderlijk goed op temperatuur te krijgen? Ondanks dat u wel in elke ruimte een thermostaat heeft hangen? Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat niet alle thermostaten zelf de warmtebron (CV-ketel of Warmtepomp) aan kunnen sturen. Alleen de hoofdthermostaat kan dat, waardoor u nooit die lekkere warme werkkamer boven krijgt, als beneden de zon door de ramen naar binnen schijnt. En waardoor het u niet lukt om leslokalen op school of werkruimtes op kantoor apart te verwarmen, bijvoorbeeld als niet alle ruimtes worden gebruikt. Gelukkig is er wel een simpele oplossing voor en die oplossing leest u hier.
Vroeger was het heel normaal om in je hele huis maar één regeling te hebben. Ook op kantoren en scholen was het niet gebruikelijk om in elke ruimte een eigen thermostaat op te hangen. Dat is nu anders, want het Bouwbesluit bepaalt dat elk vertrek onafhankelijk regelbaar moet zijn en ook voor de SWK-garantie is dat een voorwaarde.
Dat leidt soms echter ook tot misverstanden. Of beter gezegd: andere verwachtingen.
Welke thermostaat stuurt de cv-ketel aan?
Als je in een ruimte een thermostaat hebt hangen, verwacht je dat je in die ruimte de temperatuur kan regelen, afzonderlijk van wat er in andere ruimtes gebeurt. Dat is echter lang niet altijd het geval. Het hangt er namelijk vanaf of de thermostaat zelf de ketel/warmtepomp aan kan sturen. Kan hij dat niet, dan kan het dus gebeuren dat het in de ruimte waar de hoofdthermostaat hangt (die wel de bron aan kan sturen) lekker warm is en die thermostaat dus geen signaal stuurt naar de ketel dat hij aan moet slaan. Terwijl jij boven zit (of in een andere ruimte) waar je wél wilt dat het warmer wordt, maar die thermostaat niet zelf dat signaal naar de ketel kan sturen. Dan kun je draaien aan die thermostaatknop wat je wilt, maar dan wordt het binnen niet warmer.
Master-slave en master-master
In technische termen heet dat ‘master-slave’. Er is één hoofdthermostaat die de ketel aan kan sturen, alle andere thermostaten kunnen dat niet. Heeft de ruimte waar die hoofdthermostaat hangt de gewenste temperatuur bereikt, dan slaat de ketel/warmtepomp af, óók als het in andere ruimtes nog (te) koud is. Het lukt dan dus ook niet om het in die andere ruimte warmer te krijgen, want die thermostaat kan de ketel dat signaal niet geven. Wij maken zelfs wel eens mee dat mensen vertellen dat ze dan de deur maar openzetten, om het in die ‘hoofdruimte’ kouder te maken, zodat het elders warmer wordt. Dat is natuurlijk totaal niet de bedoeling en kost alleen maar heel veel energie.
Anders is het als er bij de installatie van je vloerverwarming is gekozen voor een master/master regeling. In dat geval kunnen alle thermostaten afzonderlijk van elkaar de warmtebron aansturen en kun je dus echt per ruimte de temperatuur regelen. Hierbij is dus geen enkele ruimte voor zijn warmtevoorziening afhankelijk van de warmtebehoefte in een andere ruimte (zoals bij een master/slave regeling).
Kan het nog veranderd worden?
Ervaart u problemen zoals wij hierboven schetsen en vermoedt u dat u een master-slave-regeling heeft? Dan is er een vrij eenvoudige oplossing. Het enige dat meestal nodig is, is dat uw installateur een regelmodule plaatst tussen de bron en de hoofdthermostaat. Alle thermostaten worden dan aangesloten op de regelmodule, waarna ze allemaal afzonderlijk de ketel aan kunnen sturen.
Onze oplossing hiervoor is de UMR, wat staat voor Universele Modulaire Regeling. Een superslim apparaatje, dat u niet alleen helpt om meer comfort te realiseren, maar ook om energie te besparen. En dat laatste is relevant, want met die energiebesparing verdient u de investering in de UMR terug! Het omzetten van een master-slave regeling naar een master-master regeling varieert in kosten van honderd tot een paar honderd euro. Dat heeft u zo terugverdiend als u de temperatuur overal perfect kan regelen en er dus nooit meer een ketel onnodig hard staat te loeien. Of u op de ene plek deuren open moet zetten, om het elders warmer te krijgen.
Praktijkvoorbeeld
We pasten deze oplossing onder meer toe in het gebouw Duynkant in Castricum, waar de bewoners klachten hadden over hun comfort, doordat ze de temperatuur in de afzonderlijke ruimtes in hun huis niet konden regelen. Volgens een van de bewoners, meneer de Groot, is de ombouw van master/slave naar master/master in één woord “Voortreffelijk!!” Hij zegt nu: “Voorheen was het in de werkkamer vaak wat fris, maar nu kan de gewenste ruimtetemperatuur zelf geregeld worden.”
Altijd een oplossing
Heeft u zelf ook last van de problemen die wij hier schetsen? Dat het niet lukt om ruimtes afzonderlijk goed op temperatuur te krijgen? Ondanks dat u wel in elke ruimte een thermostaat heeft hangen? Neem contact met ons op, we helpen u graag.